Sea Beach Watercolor Background
Watercolor Desert Landscape

נעה חברוני

דולה, מדריכת הכנה ללידה, מטפלת גוף - נפש

מוזמנות ליצור קשר: 052-2837199

Sea Beach Watercolor Background

תזונה טבעונית בהריון - על קצה המזלג

רוב חיי הבוגרים חייתי כצמחונית.

קצת אחרי שהתחתנתי וקצת לפני שנכנסתי להיריון, בצעתי בדיקות דם שהצביעו על רמות נמוכות מאוד של B12 והמוגלובין. הבנתי שכדי שאוכל לחוות הריון בריא ולשמור על העובר, אני חייבת להגיע למדדים בגבול הנורמה. קבלתי זריקות של B12 ולקחתי תוספות ברזל במשך שנה לפני שנכנסתי להריון עד שהמדדים התאזנו. לקראת סוף ההיריון הבדיקות הראו ששוב הייתה צניחה משמעותית במדדים, מה שגרם לי להאמין שכנראה כל מה שאמרו לי לגבי תזונה צמחונית נכון: כדי להיות בריאים צריך לאכול בשר.


מאז ועד להיריון השלישי שלי התזונה אצלי בבית כללה גם בשר וגם מוצרי חלב. לכאורה "חזרתי להיות נורמלית"… אז זהו שלא.

ההריון השלישי שלי היה היריון לא פשוט, הייתי כבדה מאוד, הרגשתי חולשה, בחילות ועייפות קיצונית ולא היה מנוס מלבדוק מה הגורם לכך… בדיקות הדם הצביעו על חסרים עצומים של B12 רמות נמוכות של המוגלובין ותת פעילות של בלוטת התריס ובנוסף לכך ריבוי משמעותי של מי שפיר. וכל זה למרות שהתזונה שלי כללה בשר ומוצרים מהחי.


מינדי המיילדת שלי הציעה לעבור לתזונת RAW FOOD כדי להחזיר את המדדים של מי השפיר לנורמה. RAW FOOD היא תזונה שבה אוכלים רק מה שמגיע מהצומח וללא בישול.

החלטתי שאני עושה מהפך עד ללידה ואכלתי רק אוכל מהצומח. מדי פעם 'חטאתי' במרק מבושל אבל סך הכל הצלחתי לעמוד במשימה. הקפדתי לקבל חלבונים מקטניות מונבטות ויטמינים

ומינרלים מירקות ופירות ושומנים מאגוזים.

בפעם הבאה שנבדקתי, מי השפיר ירדו לגבולות הנורמה, ולהפתעתי קרו עוד דברים שלא ציפיתי להם - כל המדדים שלי התאזנו: ההמוגולובין, בלוטת התריס והB12 היו בגבולות הנורמה לכיוון הגבול הגבוה. השינוי היה עצום תוך פרק זמן קצר יחסית.


הבנתי שטבעונות יכולה לרפא את הגוף שלנו אם רק נאכל בצורה מאוזנת, אם הבסיס לתזונה שלנו יהיה ירקות ופירות חיים ולא פחמימות ואוכל מעובד (בדומה לתזונה שעליה התבססתי בנערותי).

כאשר אישה נכנסת להריון ישנה חשיבות גבוהה מהרגיל לאיזון הבריאותי שלה מכיוון שביכולתו להשפיע לחיוב או לשלילה על מכלול הנושאים הקשורים להריון וללידה:

* היכולת לקיים הריון ולמנוע הפלה

* היכולת לבנות בסיס טוב לעובר בריא, חיוני ובעל עמידות גבוהה בפני מחלות

* היכולת לעבור את ההיריון במינימום תופעות לוואי

* היכולת ללדת לידה פיזיולוגית

תזונה מאוזנת יכולה להשפיע בצורה חיובית על בריאות העובר, ההריון והלידה.


תזונה מכוונת היריון:

מה מיוחד בתזונה בהריון? במה שונים הצרכים של תזונה בהריון מצרכים תזונתיים ביום יום?

באופן כללי התזונה המומלצת בהריון איננה שונה מהתזונה שאישה בוגרת זקוקה לה ביום יום כדי לשמור על בריאותה.

ישנם שלושה הבדלים עיקריים שמצאתי, הבאים לידי ביטוי בהמלצות התזונה לאישה בהריון:

1. כמויות הרכיבים שגוף האישה והעובר זקוקים להם, משתנות.

2. תקופת ההיריון היא תקופה שיש בה עומס רב על כל המערכות בגוף ולכן כל שינוי תזונתי לטובה או לרעה, השפעתו ניכרת באופן חד יותר.

3. ניתן להשוות את העובר לנבט – חומרי הגלם שממנו הוא עשוי מושפעים מתזונת האם והאב גם יחד, זהו הבסיס שממנו הוא יתפתח. כאן טמון הפוטנציאל. מימוש הפוטנציאל טמון בדברים נוספים שיקרו אח"כ אבל הפוטנציאל החומרי – אבני הבניין והרכבן תלויים בהרכב התזונה של הוריו של העובר. אם יהיה לו בסיס טוב, יהיו לו סיכויים טובים יותר ופוטנציאל גבוה יותר להתפתחות בריאה.


מרכיבי התזונה ההכרחיים להתפתחות תקינה ובריאה כוללים: חלבונים, פחמימות, שומנים, ויטמינים ומינרלים. בכל גישות התזונה הקיימות נחשבים מרכיבי התזונה האלו כהכרחיים. השוני העיקרי בתפיסה בין הגישות השונות הוא באחוזים המשתנים בין המרכיבים השונים ובמקור התזונתי שמכיל אותם.


טבעונות בהיריון:

טבעונות הנה הימנעות מאכילת מאכלים שמקורם בעולם החי: בשר, עוף, דגים, מוצרי חלב וביצים.

הגישה הטבעונית נובעת הן ממניעים אידיאולוגים כגון צער בעלי חיים, אקולוגיה, כלכלה וכו' והן ממניעים בריאותיים הגורסים שהימנעות מאכילת מזון מעולם החי תורמת לבריאות ואיכות החיים.

מכיוון שרוב הבשר המגיע לשולחן האוכל כיום, הנו בשר מתועש עתיר כולסטרול, שומן ותוספי תרופות כגון הורמוני גדילה, חיסונים, אנטיביוקטיה וכו', ישנם יתרונות רבים לאכילה טבעונית כאשר היא מאוזנת: היא קלה יותר לעיכול, היא מקטינה את הסיכוי ל"תסיסת" המזון במערכת העיכול ולכן מקטינה את הסיכוי ללקות בזיהומים ומחלות שונות בין השאר מחלות לב ולחץ דם סוכרת ועוד.


ישנם מספר קווים עיקריים מנחים שמצאתי בתכנון תזונה טבעונית:

* גוון המזון: דגנים, ירקות, פירות, קטניות, אגוזים, וזרעים

* הכנסת קינואה לתפריט, פולי סויה או טופו (במידה), או שילוב של דגנים וקטניות ליצירת חלבון מלא. חלבון מלא אחראי על התחדשות הרקמות בגוף שלנו.

יש תזונאים שגורסים שמספיק שבמהלך היום התזונה תכלול דגן וקטניה ואין חשיבות לכך שיאכלו באותה ארוחה ויש כאלו שגורסים שחשוב להקפיד שיאכלו באותה ארוחה, לפני שמתחיל תהליך העיכול. ליתר בטחון אני מקפידה שתהיה ארוחה אחת ביום שמכילה דגן וקטניה.

* הקטנת צריכה של מזונות מתוקים מאוד, מלוחים מאוד ועשירים בשומן רווי ושומן טראנס.

* הקפדה על צריכה סדירה של ויטמין B12 מתוספי מזון (במידה ומתגלה חוסר, יש חשיבות גבוהה למעקב סדיר) או ממקורות טבעוניים מותססים כגון שמרי בירה.

באופן עקרוני כאשר פלורת המעיים שלנו מאוזנת, הגוף אמור לייצר בעצמו B12. ככל הנראה זה מה שקרה לי כאשר עברתי לתזונת RAW FOOD ולכן המדדים בבדיקות הדם שלי עלו. יחד עם זאת בייחוד בהריון כדאי להיות במעקב צמוד ולהוסיף תוסף מזון המכיל B12 לתזונה היומית במידת הצורך ולא להסתמך רק על ייצור B12 של הגוף מכיוון שזהו אחד הויטמינים הקריטיים ביותר להתפתחות העובר ולבריאות ההיריון.

* במידה והחשיפה לאור שמש היא מועטה – יש חשיבות לצריכת ויטמיןD כתוסף מזון

*הקפדה על צריכה של אומגה3 ממקורות כגון אגוזי מלך, זרעי פשתן וזרעי צ'יה. (את זרעי הצ'יה יש להשרות עשר דקות במים חמים או חצי שעה במים קרים בכדי שהגוף יוכל לעכל אותם כראוי ולמצות את המרכיבים התזונתיים שלהם)

* צריכה מבוקרת של יוד – אפשרית ע”י צריכת אצות או מלח עם יוד.

* צריכה מועטת של פחמימות ריקות ופחמימות באופן כללי, לעומת צריכה מוגברת של ירקות ופירות חיים.

זהו המתכון החשוב ביותר בכדי לגרום לגוף שלנו לספוג באופן יעיל את החומרים המזינים שאנו מקבלים מהאוכל שאנו אוכלים.


בכל מקרה חשוב מאוד לבצע בדיקות דם תקופתיות כדי להיות במעקב ובקרה אודות המדדים השונים בגוף.

בנוסף אני ממליצה להתייעץ עם תזונאית שמכירה את עולם הטבעונות בכדי לוודא שהגוף שלנו מקבל את כל הרכיבים החיוניים להתפתחות העובר בזמן היריון.


כל הנכתב לעיל, נכתב מניסיוני האישי ואינו מהווה הנחיה או המלצה להתנהלות תזונתית מסוימת. לטבעוניות מתחילות אני ממליצה להתייעץ עם תזונאית התומכת בגישה טבעונית.


מאחלת לכן המשך היריון בריא וקליל ולידה רכה ומעצימה.

נעה


Sea Beach Watercolor Background
Sea Beach Watercolor Background