Sea Beach Watercolor Background
Watercolor Desert Landscape

נעה חברוני

דולה, מדריכת הכנה ללידה, מטפלת גוף - נפש

מוזמנות ליצור קשר: 052-2837199

Sea Beach Watercolor Background

ורניקס – הסיבה שבגללה כדאי להשהות את רחיצת התינוק לאחר הלידה

הורניקס הוא שכבה שומנית דמוית גבינה, שעווה או קרם לחות אם תרצו, המתחילה להיווצר על עור התינוק סביב תחילת השליש השלישי להריון. תפקידה להגן על עור התינוק בזמן השהייה בתוך הרחם, בזמן הלידה ובשעות שלאחר הלידה.

מחקרים מצאו שהתרכובת הייחודית של הורניקס אופיינית רק לבני אדם ומכילה אחוזים גדולים של מים, חומצות אמינו, תרכובות אנטיבקטריאליות, נוגדי חמצון וחלבונים ייחודיים אותם ניתן למצא רק בורניקס ולא באף תרכובת ביולוגית אחרת. (מקור)

ישנם תינוקות הנולדים עם שכבה עבה של ורניקס ויש תינוקות ששכבת הורניקס אצלם כל כך דקה שהיא לא נראית לעין. הדבר תלוי בגורמים רבים כמו שבוע הלידה, אורך הלידה וכו'.


ברחם:

ברחם שכבת הורניקס אוטמת את עור התינוק ומאפשרת לו לגדול ולהתחדש, מונעת מגוף התינוק לאבד אלקטרוליטים ונוזלים מחד, ומאידך מספקת לו לחות ושומרת על עורו רך וגמיש.

בשבועות האחרונים של ההריון חלקים מהורניקס מתערבבים עם נוזל מי השפיר. התינוק בולע את התערובת המכילה פפטידים הדומים בתרכובתם לחלב אם. אותם פפטידים מגיעים גם למערכת העיכול ומסייעים להכין את גופו לקראת החיים מחוץ לרחם ובנייה של פלורת מעיים התומכת בהזנה דרך מערכת העיכול.


בלידה:

נמצא שבזמן הלידה הורניקס מגן על התינוק מפתוגנים אשר יכולים להיות נוכחים בנרתיק, כמו קנדידה, אי קולי חיידקי ליסטריה ועוד.

הורניקס משמש חומר סיכה בזמן המעבר בתעלת הלידה, כך שהוא מסייע לתנועתיות התינוק ומקטין חיכוך בזמן הלידה.

יש לו ריח ייחודי התורם לבונדינג הראשוני בין האמא לתינוק. הריח הנפלא שאיתו נולד התינוק.


לאחר הלידה:

לאחר הלידה ישנו נוהל בבית החולים לחמם את התינוק בכדי לתמוך בוויסות הגוף שלו (אגב מחקרים מצביעים על כך שהצמדת התינוק עור לעור לגוף האם, כשצד אחד שלו חשוף לגוף החשוף של האם והצד השני מכוסה, אפקטיבית יותר מהחימום הקונבנציונלי)

ישנה סברה ששכבת ורניקס עבה תורמת למנוע אובדן חום גוף ותורמת לוויסות חום הגוף של התינוק.

הורניקס ממשיך לתרום לאיזון החומציות של עור התינוק ובאופן כללי מגן על העור שלו גם מהתייבשות וגם מפתוגנים.


מה קורה בחדר הלידה ובתינוקיה?

מיד לאחר יציאת התינוק או לאחר ששוקלים אותו ולפני שמלבישים אותו, ישנה נטייה של המיילדות לשפשף את עור התינוק, לנקות אותו מהורניקס ולעתים אפילו לשטוף מעט. אם זה מכיוון שהתרבות שלנו מתייחסת לורניקס כאל לכלוך, או בגלל שישנן הפרשות אחרות כגון מעט דם שנמצא עליו (אז על הדרך כבר מנקים את התינוק לגמרי) אם הדבר לא קורה בחדר הלידה, הנוהל בתינוקיה הוא לרחוץ תינוקות – עם סבון מה שגורם להסרה של שכבת הורניקס ומשאיר את עור התינוק יבש ופגיע יותר.


המלצה שלי:

במקום להסיר את שכבת הורניקס, אני ממליצה להמנע מניגוב ומרחיצת התינוק בימים הראשונים לאחר הלידה, ולעסות אותה פנימה לתוך עור התינוק, מרכיבי הורניקס הם כל כך ייחודים שיכולים לתרום גם לאמא (ישנן נשים שנוהגות למרוח את עור הפנים בורניקס לאחר לידת התינוק או להניח על פצעים פתוחים,)

אם בכל זאת יש צורך לשטוף את התינוק, אני ממליצה לשטוף אותו רק במים ללא סבון. מכיוון שהורניקס הוא שומני מאוד גם בשטיפה של מים תישאר עדיין שכבת הגנה דקה על עורו של התינוק.

רוב הורניקס ייספג ב24 שעות הראשונות לאחר הלידה, אך רק לאחר כ6 ימים ייספג במלואו, זאת כמובן במידה ולא רחצתם את התינוק עם סבון.



Sea Beach Watercolor Background
Sea Beach Watercolor Background